VAG's 2.0TFSI motorer har genom åren dragits med en hel del återkommande problem. I många fall har vi kunnat utveckla metoder och uppgraderingar för att både reparera och förebygga.
I denna artikeln beskriver vi några av de vanligt förekommande felen på VAG's TFSi 2.0 motorer. Främst inriktat på de svaga punkterna som påverkar motorns oljetryck. Artikeln är skriven för att på ett enkelt sätt hjälpa, både den som har fått problem såväl den som vill förebygga detsamma, att hitta svaga punkter och samtidigt se vilka lösningar vi erbjuder.
Vibrationer
Symptom: Vibrationer som kan komma och gå
Orsak: Sprucket / Slirande balansaxeldrev
Åtgärd: Byt balansaxeldrev, vevaxeldrev, spännare och kedja (Länk till rep. sats)
Förklaring:
Ett mycket vanligt problem är att kedjehjulet som driver balansaxlarna spricker. Detta beror på att drevet har en inbyggd svängningsdämpare. Allt eftersom utmattas fjädrarna i drevet vilket till slut leder till att de slår i botten, vilket ger en effekt som kan liknas vid den i en mutterdragare. Slagen gör att drevet börja röra sig på axeln och i många fall även spricker. När detta drev flyttar sig, stämmer inte synkroniseringen mellan balansaxel och vevaxel längre, vilket leder till vibrationer. Detta innebär också att vibrationerna kan komma och gå beroende på vilket läge drevet sitter i.
Här syns ett tydligt exempel på förskjutningen i drevet efter att
fjädrarna mattats ut. Drevet har slagit i bottenläget och spruckit,
vilket föranlett att drevet börjat slira på axeln.
Lågt oljetryck
Symptom: Bortfall av oljetryck
Orsak 1: Haveri i transmission till oljepump
Åtgärd 1: Byt balansaxeldrev, vevaxeldrev, spännare och kedja (Länk till rep. sats)
Förklaring:
Ett mycket vanligt problem är att kedjehjulet som driver balansaxlarna spricker. Detta beror på att drevet har en inbyggd svängningsdämpare. Allt eftersom utmattas fjädrarna i drevet vilket till slut leder till att de slår i botten, vilket ger en effekt som kan liknas vid den i en mutterdragare. Slagen gör att drevet börja röra sig på axeln och i många fall även spricker. Detta kan leda till att hela transmissionen till balansaxelmodulen havererar.
Symptom: Bortfall av oljetryck, Ojämt oljetryck
Orsak 2: Defekt oljepumpsmodul
Åtgärd 2: Ombyggnad av oljepump (Länk till ombyggnadsats)
Förklaring:
TFSi 2.0 motorn har ett konstruktionsfel i oljepumpens reglersystem, som vi på Wasa Motor HB har möjlighet att råda bot på. Felet ger sig tillkänna särskilt tydligt vid tomgångskörning. Symptomen kan dock variera.
Det handlar om en dålig konstruktion som förr eller senare drabbar alla TFSi 2.0 med oljepumpsmodulen som visas nedan till höger. Ibland redan kring 8.000 mil.
Oljesilen på TFSi 2.0 har en förhållandevis liten yta, vilket leder till att den lätt sätter igen. Om en tillräckligt stor del av oljesilen sätter igen medför detta att problemet med reglersystemet flerfaldigas pga undertryck på sugsidan av pumpen.
Resultatet blir oljetrycksförlust.
Vår lösning innebär en ombyggnad utav Er befintliga modul och kan göras i förebyggande syfte såväl som reparationssyfte efter tappat oljetryck.
Ombyggnaden kostar 2995:- inkl. moms. Det går även att beställa Ombyggnadskitet i vår webshop om man väljer att utföra arbetet själv (1995kr).
Symptom: Bortfall av oljetryck
Orsak 3: Utslitna ramlager pga vevaxelfel
Åtgärd 3: Byt ramlager samt rikta vevaxel (Länk till Ramlagersats)
Förklaring:
En annan svag punkt på TFSi 2.0 är dess vevaxel. De har en tendens att krökas, vilket leder till att ramlagren skär. Om ramlagerhaveri konstaterats, rekommenderar vi alltid att ta kontakt med oss för vägledning angående kontroll av vevaxelns rakhet. Vi har tagit fram specialutrustning för riktning av just dessa vevaxlar.
Symptom: Bortfall av oljetryck
Orsak 4: Skärning i kamaxelns lagring
Åtgärd 4: Vi håller på att ta fram en process för att renovera topplocket lagringar. Kamaxlar med bättre härdning finns nu i vår webshop. (Länk till: Avgaskamaxel och Insugskamaxel)
Förklaring:
Vi ser allt oftare att kamaxelns lagring i topplocket skär. Detta ofta till följd av förorenad olja.
Övriga vanliga fel
Symptom: Knackningar från topplockets bakkant
Orsak 1: Utsliten kamföljare
Åtgärd 1: Byte av kamföljare. Kontrollera högtryckspump samt kamaxelnock. (Länk till kamföljare)
Förklaring:
Vanligt är att högtryckspumpens kamföljare slits ut. Denna del bör bytas ut i förebyggande syfte för att spara stora kostnader. Om man väntat för länge med att byta kamföljare kan detta resultera i allvarligt slitage på kamaxelns nock. Dessutom kontamineras oljan kraftigt av partiklar från kamföljaren vilket ofta medför att ramlager, vevlager, vevaxel samt kamlagringar tar skada. Även högtryckspumpen kan ta skada om man väntar för länge.
Se även:
Hannes TFSI / FSI 2.0 blogg
Hannes på Wasa Motor HB har köpt en Volkswagen Passat 2.0 FSI från 2006 (motorkod BWA). Denna bil kommer att tjäna som testbil för våra egna problemlösningar. I en liten miniblogg kommer Ni kunna följa aktuella problem och lösningar som har med bilen ifråga att göra. Inte minst erbjuds en värdefull insyn i vad specialisten själv väljer att göra i förebyggande syfte då bilen vid inköp redan rullat 24000 mil.